DÖBRENTEY ILDIKÓ »
« NYITÓOLDAL  |  AKTUALITÁSOK  | Sajtó | Galéria | Kapcsolat | Kedvenc oldalaim

A mese és a játék gyógyító ereje - Levente Péterrel
2010 - 2011.
 
*
Első foglalkozás: 2010. szeptember 15. 9:45-11:30-ig
Helyszín: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat
Résztvevők: Középsúlyos értelmi sérült, súlyosan sérült, illetve halmozottan sérült, 17 különböző életkorú fiatal

A gyerekek egy része már rendszeres könyvtárlátogató. Most jöttek velük újak, felnőtt fiatalok is a napközi otthonból. Izgatottan, örömmel várták Levente Pétert, többségük már találkozott vele korábban is itt, a megyei könyvtárban. Akkor is nagy sikert aratott és emlékeztek rá. Most is elkápráztatta őket. Játékosan megismerkedtek egymással, gyakorolták a napszakoknak megfelelő köszönést, a megszólítást, mesélt a családjáról, zenélt, énekelt, szerepjátékot játszottak. Rengeteget improvizált. A gyerekeket megszólította, mindenkihez volt egy kedves szava, egyformán figyelt a jelenlevőkre. Éreztette velük, hogy ő tiszteli, szereti őket, nem törődik a másságukkal, örül annak, hogy játszhat nekik. Feladatot is kaptak a következő alkalomra, a születésnapot ünneplő társaikat kell egy kis ajándékkal meglepniük.
Nagyon vidám hangulatban, gyorsan elröppent a másfél óra.
Tatabánya, 2010. szeptember 15. Szerencsi Edina Gyermekkönyvtáros

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Második foglalkozás: 2010. október 06. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat
Résztvevők: 17 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 7 nevelő, gyógypedagógus

Az esős időjárás miatt az iskolában került sor a foglalkozásra. A gyerekek nagy szeretettel várták Levente Pétert. Boldogok voltak, hogy megmutathatják kis birodalmukat, ahol tanulnak. Előzőleg azt a feladatot kapták, hogy a születésnapot ünneplő társaikat lepjék meg valamilyen maguk készített ajándékkal. A foglalkozás elején kis névjegykártyákat készítettünk, amire ráírtuk azt is, hogy ki mikor született. Levente Péter pedig egy kis szívecskét rajzolt azoknak, akik ebben a hónapban születtek. Mindenki szerepelt, aktívan részt vett a foglalkozáson. Verset mondtak, mesét olvastak, táncoltak egymásnak. Önfeledt, vidám hangulatban telt el a majd’ két óra, még Valér az autista fiú is mosolygott, szinte megnyílt az előző alkalomhoz képest.
Tatabánya, 2010. október 08. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Harmadik foglalkozás: 2010. 11. 10. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 6 nevelő, gyógypedagógus, Levente Péter vendége Demeter Lázár Katalin fejlesztőpedagógus

Ismét a könyvtárban tartottuk a foglalkozást. A gyerekek vidáman érkeztek a megszokott könyvtári környezetbe. Valér az autista fiú kezet fogott Levente Péterrel, aminek Péter nagyon örült. A foglalkozás a névjegykártyák kiosztásával kezdődött. Péter kiemelte a kártyák alapján a születésnaposokat, de nemcsak a gyerekeket, hanem a nevelőket is felköszöntötte. A gyerekek már alig várták, hogy előadhassák verseiket, meséiket az ünnepelteknek. Péter énekelt, bábozott és mindenkit igyekezett bevonni a játékba. A foglalkozás végén eljátszotta a gyerekekkel a Répa mesét. Ebben már mindenki kapott állapotához illő szerepet.
2010.11.10. Schlosser Katalin könyvtáros

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Negyedik foglalkozás: 2010. december 21. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat.
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 5 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin gyógypedagógus Levente Péter vendége.

A zord időjárásra való tekintettel ismét mi látogattunk el a gyerekek iskolájába, ahol már feldíszített karácsonyfa, égő gyertyák és örömtől sugárzó arcocskák vártak minket. A levegőben finom karácsonyi illat terjengett, amely még meghittebbé varázsolta a légkört.
Amíg Levente Péter készülődött, addig Demeter Lázár Katalin furulyával köszöntötte a gyerekeket, majd együtt énekelték a Kiskarácsony, nagykarácsony c. dalt. Nagyon tetszett nekik a furulya, mindenki énekelt, még azok is, akik sérülésük következtében nem tudnak beszélni. A gyönyörű dallam mindenkiből kikívánkozott. Nagyon megható volt ez a pillanat. Kérték, hogy még énekeljen és furulyázzon nekik Katalin. Megtanultak egy új népdalt is, a Fehér karácsonyt. Pillanatok alatt memorizálták a dallamot és a szöveget. Cserébe ők is énekeltek és verseltek közösen és egyedül is. Imádnak szerepelni, a középpontban lenni, és a két nagyszerű előadó lehetőséget is biztosított a számukra. Empátiájuk és emberszeretetük hagyta őket megnyílni és kibontakozni. A foglalkozás végén Levente Péter egy szép gesztussal búcsúzott, mindenkinek ajándékozott egy általa dedikált mesekönyvet, melyet felesége Döbrentey Ildikó írt.
2010. december 21. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Ötödik foglalkozás: 2011. január12. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 14 fiatalja, 5 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin fejlesztőpedagógus Levente Péter vendége

Az újévet a könyvtárunkban köszöntötték a gyerekek. Először visszaemlékeztek a karácsonyra, gyertyát gyújtottak és elénekelték az előző foglalkozáson megtanult dalt. Majd egy almát annyi felé vágott Levente Péter ahányan jelen voltak, és az összetartozás jelképeként együtt elfogyasztották. Ők valóban összetartanak és figyelnek egymásra. Heni például megetette a társát, aki nem tudott fogni. Nagyon megható volt ez a gondoskodás.
Kedves volt az a jelenet is, amikor az egyik súlyosan sérült fiú sírva fakadt. Levente Péter azonnal bevonta a játékba, ő lett a jászolban síró kis Jézus. A kisfiú ezután megnyugodott. Játszottak még Ki kopog? és Kit esz meg a krokodil? c. játékot, melyekben lelkesen találták ki a különböző állatokat és mentették meg a társaikat az emberevő állattól. Demeter Katalin egy újévi dalt hozott ajándékba, melyet nagy buzgalommal tanultak meg. Szívesen és örömmel játszották a szerepjátékokat, amelyet saját maguk találtak ki. Ez egy szárnyas póniról szólt, akit nem szeretnek a szülei. Játékukból kiderült, hogy bizony ezek a fiatalok tisztában vannak a másságukkal és ez nagyon érzékenyen érinti őket. Több törődést, szeretet igényelnének, mint amennyit kapnak. Észre sem vették az idő múlását Az érkezést és a búcsúzást nem számítva, több mint másfél órán keresztül csak játszottak, kacagtak.

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Hatodik foglalkozás: 2011. február 09. 9:45-12:00-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 14 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus.

A már ismert üdvözlés, az ajtó játék ismét nagy sikert aratott a gyerekek körében. Már előre mondták, hogy mit kell tennie Péter bátyónak. A Ki kopog? kitalálós játékban nagyokat kacagtak. Ezután megtörtént a szerepek kiosztása. Választottak királyt, királynőt és udvarmestert. Elképzelték, hogy a királyi udvarban vannak és bármit tettek a király engedélyét kérték, ill. neki ajánlották fel. Volt rögtönzött bábszínházuk is. Egy hosszú sál volt a paraván és Péter bátyó a kezével játszott el egy mesét. Nagyon élvezték. Ezután piacon vásároltak és a királyi párnak főztek ebédet. Mindenkinek volt szerepe. Örömmel mutatták meg a gyerekek magukkal hozott családi fényképeket a királyi párnak, ill. Levente Péternek. Szívesen meséltek a családjukról. A képnézegetést közös éneklés követte. Egy új dalt tanultak meg, amit el is játszottak. „Ki vagy te? És Ki vagyok én?" kiáltásoktól harsogott a könyvtár, s közben gyakorolták egymás keresztnevét. Felszabadultan, vidáman játszottak, nagyon jól érezték magukat.

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Hetedik foglalkozás: 2011. március 09. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 14 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin fejlesztőpedagógus

Demeter Lázár Katalin furulya szóval köszöntötte a gyerekeket, akik nagy örömmel és várakozással érkeztek. Szívesen meséltek a farsangról, hozták a rajzaikat, amit a bálról készítettek. Ma a Kiskondás című magyar népmesét játszották el. Péter elmondta nekik, hogy mi lesz a feladatuk, megbeszélték, hogy ki mit fog tenni. Azért, hogy ne felejtsék el, kinek mi a szerepe, egy rajzlapra lerajzolta nekik. Mindenki részt vett a játékban. Volt, aki rózsa volt, galamb, kút, stb., még a tó mozgását is eljátszották. Nagyon élvezték a majd egy órás szerepjátékot.
A foglalkozás végén természetesen nem maradhatott el a tánc, és a kezek összeérintése a búcsúzenére, amit a gyerekek már egyenesen követelnek is. A nevelők visszajelzései alapján szinte minden nap emlegetik a könyvtárat, Péter bátyót, a zenét és a táncot. „Nagyon jó volt itt! Jó volt játszani! Szeretlek!" – ezekkel a szavakkal búcsúztak, és ez nekünk könyvtárosoknak is szól. Mindenki elégedetten és boldogan távozott.

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Nyolcadik foglalkozás: 2011.április 06. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 15 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin gyógypedagógus

Döbrentey Ildikó: A nagyhangú kakaska című meséjét játszották el. Bemelegítésként Katalin egy kakasos dalt tanított meg a gyerekeknek, majd utána Péter kiválasztotta a főszereplőt. Minden jelenlevőnek kellett kukorékolnia, s akinek a legjobban ment, az lett a kakaska. Jókat derültek egymáson, kemény nyelvtörőnek számított a kukorékolás. Majd utána a mesében szereplő összes állat hangját utánozták. Nagyon tetszett nekik ez a játék, a végén ők maguk találtak ki különböző állatokat, akit utánozni akartak. A baromfiudvarból egész állatkert kerekedett. Jó hangulatban, vidáman telt el az idő, elégedetten boldogan távoztak.

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Kilencedik foglalkozás: 2011. május 11. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 17 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus

Ezen a foglalkozáson Levente Péter születésnapját ünnepelték meg a gyerekek. Valér egy dallal köszöntötte, a refrént pedig már együtt zengték. Saját maguk készítette szebbnél szebb virággal kedveskedtek Péter bátyónak. Volt köztük árvácska, kerti boglárka, harangvirág, szarkaláb. Mindegyiknek elmondták a nevét és a jellemzőit. Péter nagyon meghatódott, és viszonzásul mesekönyvet és lemezt ajándékozott a csoportnak. Természetesen most sem maradhatott el a tánc, a gyerekek már kikövetelik maguknak. Volt még szerepjáték, melyben egy orvosi rendelővé változott át a könyvtár, ahol beteg állatokat gyógyítottak a szereplők.
Mindenki nagyon jól érezte magát, boldogan és vidáman távoztak.

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizedik foglalkozás: 2011. június 08. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 14 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus

A tanév utolsó foglalkozásán komoly kérdések merültek fel. Az egyik nevelő anyukájának halála kapcsán a pokolról és a mennyországról beszélgetett Péter a fiatalokkal. Kiderült, hogy egyik fiú imádkozni is szokott, és most elmondott egyet a többieknek. Ez alkalommal több hiányzó is volt, így szerepjáték formájában helyettesítették őket. Eljátszották jellemző viselkedésüket, tulajdonságukat. Majd Illyés Gyula A kisgömböc című meséjével ismerkedtek meg a gyerekek. Az egyik szépen olvasó társuk mesélte el nekik, a többiek meg együtt számolták, hogy hány embert nyelt le a kis gömböc. A foglalkozás végén jó nyaralást, pihenést, sok fagyit kívántak egymásnak és Péternek is a gyerekek.

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizenegyedik foglalkozás: 2011. szeptember 21. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 4 nevelő, gyógypedagógus

A viszontlátás örömével kezdődött a tanév első foglalkozása. A gyerekek nagyon várták, hogy a könyvtárba jöjjenek. Hangjátékkal elsorolták a hét napjait és a szerdát, amely a foglalkozás napja, szinte kiabálva zengték. Nagyon tetszett nekik. Változás is történt a kis életükben, a nyár folyamán megszűnt az iskola, ahova a gyerekek jártak, így pár tanuló most messzebbről érkezik hozzánk.
Vendégünk is volt, Jakab István református lelkész személyében.
Megbeszélték a templom, a lelkipásztor szó fogalmát. Milyen a mennyországi pillanat? – erre a kérdésre Zsolti, aki egyébként nagyon nehezen beszél, azt mondta, hogy az itt van, mármint a könyvtárban. Tehát nagyon jól érzi itt magát. Zsolti egyébként most többször is közbeszólt, aktívan részt vett a foglalkozáson. Megünnepelték a születésnapokat, ajándékokkal kedveskedtek egymásnak. Péter elmesélte nekik az Aranyszőrű bárány című mesét, örömmel el is játszották, a mozgásképteleneket(3 fő) a kerekes székeikkel együtt aktivizálták.
Tatabánya, 2011. szeptember 22.

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizenkettedik foglalkozás: 2011. október 12. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 4 nevelő, gyógypedagógus

Az idő nagy része a születésnapok megünneplésével telt el. A gyerekek köszöntötték egymást rajzokkal, versekkel, mesékkel. Egy kis dalt is tanultak, amelyet közösen énekeltek el.
Nagyon tetszett nekik, hogy Fecó, aki csak annyit tud mondani, „da", is mindig közbeszólt és köszöntötte a társait, hogy Pétert idézzem, „oroszul". Beszélgettek a családról, családi szerepjátékot játszottak, hangsúlyozta, hogy ezzel már előkészíti a karácsonyt, a szeretet, a család ünnepét. Játszottak még különböző szerepjátékokat, boltost, orvosost, wécésnénist. Mindenki aktívan részt vett a játékokban, jókat nevettek, kacagtak.
Tatabánya, 2011. október 12.

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizenharmadik foglalkozás: 2011. november 09. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: 16 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 4 nevelő, gyógypedagógus

Megünnepelték a születésnapokat, énekeltek, verset mondtak egymásnak. Majd beszélgettek a Mikulásról, az ünnepekről és a családról. Péter bátyó a piros sáljával eljátszotta a Mikulást, a gyerekek derülésére. Megtanulták Gryllus Vilmos Nótás Mikulás című dalát. Nagyon tetszett a gyerekeknek, boldogan énekeltek és végül meghallgatták Döbrentey Ildikó Picinke és a Mikulás című meséjét.
Tatabánya, 2011. november 09. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese és a játék gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizennegyedik foglalkozás: 2011. december 14. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: Szent József Napközi Otthon és Foglalkoztató
Résztvevők: 27 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 6 nevelő, gyógypedagógus

A foglalkozásra a Szent József Napközi Otthonban került sor, mivel az útfelbontások miatt nehéz volt megközelíteni a könyvtárat. A fiatalok büszkén mutatták be az „otthonukat", nagyon örültek a látogatóknak. Levente Péterrel vendég is érkezett, elhozta magával a másfél éven keresztül emlegetett feleségét, Döbrentey Ildikót is. A foglalkozás a karácsony ünneplésével telt. A gyerekek egy kis műsort adtak elő, és ajándékokkal köszönték meg Levente Péternek ezt a szép másfél évet, a sok törődést, figyelmet és boldog perceket. Ildikó pedig megajándékozta őket egy új, az első karácsonyról szóló meséjével, melyet egy szép kis könyv formájában haza is vihettek. Mindenki reméli, hogy ez a kapcsolat a pályázat lezárulásával nem ér véget, s a közeljövőben is találkozunk majd a gyerekekkel és Péter bátyóval.
Tatabánya, 2011. december 14. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

Demeter Katalin egy újévi dalt hozott ajándékba, melyet nagy buzgalommal tanultak meg. Szívesen és örömmel játszották a szerepjátékokat, amelyet saját maguk találtak ki. Ez egy szárnyas póniról szólt, akit nem szeretnek a szülei. Játékukból kiderült, hogy bizony ezek a fiatalok tisztában vannak a másságukkal és ez nagyon érzékenyen érinti őket. Több törődést, szeretet igényelnének, mint amennyit kapnak. Észre sem vették az idő múlását, több mint másfél órán keresztül csak játszottak, kacagtak.

*
A mese és a játék gyógyító ereje (sérült gyermekeknek) Levente Péter
Első foglalkozás: 2010. szeptember 15.
Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Középsúlyos értelmi sérült, súlyosan sérült, illetve halmozottan sérült, 17 különböző életkorú fiatal.

A gyerekek egy része már rendszeres könyvtárlátogató. Most jöttek velük újak, felnőtt fiatalok is a napközi otthonból. Izgatottan, örömmel várták Levente Pétert, többségük már találkozott vele korábban is itt, a megyei könyvtárban. Akkor is nagy sikert aratott és emlékeztek rá. Most is elkápráztatta őket. Játékosan megismerkedtek egymással, gyakorolták a napszakoknak megfelelő köszönést, a megszólítást, mesélt a családjáról, zenélt, énekelt, szerepjátékot játszottak. Rengeteget improvizált. A gyerekeket megszólította, mindenkihez volt egy kedves szava, egyformán figyelt a jelenlevőkre. Éreztette velük, hogy ő tiszteli, szereti őket, nem törődik a másságukkal, örül annak, hogy játszhat nekik. Feladatot is kaptak a következő alkalomra, a születésnapot ünneplő társaikat kell egy kis ajándékkal meglepniük.
Nagyon vidám hangulatban, gyorsan elröppent több mint egy óra.
Tatabánya, 2010. szeptember 15. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Második foglalkozás: 2010. október 06.
A foglalkozás helyszíne: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat
Résztvevők: 17 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 7 nevelő, gyógypedagógus

Az esős időjárás miatt az iskolában került sor a foglalkozásra. A gyerekek nagy szeretettel várták Levente Pétert. Boldogok voltak, hogy megmutathatják kis birodalmukat, ahol tanulnak. Előzőleg azt a feladatot kapták, hogy a születésnapot ünneplő társaikat lepjék meg valamilyen maguk készített ajándékkal. A foglalkozás elején kis névjegykártyákat készítettünk, amire ráírtuk azt is, hogy ki mikor született. Levente Péter pedig egy kis szívecskét rajzolt azoknak, akik ebben a hónapban születtek. Mindenki szerepelt, aktívan részt vett a foglalkozáson. Verset mondtak, mesét olvastak, táncoltak egymásnak. Önfeledt, vidám hangulatban telt el az egy óra, még Valér az autista fiú is mosolygott, szinte megnyílt az előző alkalomhoz képest.
Tatabánya, 2010. október 08. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Harmadik foglalkozás: 2010. 11. 10. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 6 nevelő, gyógypedagógus, Levente Péter vendége Demeter Lázár Katalin gyógypedagógus

Ismét a könyvtárban tartottuk a foglalkozást. A gyerekek vidáman érkeztek a megszokott könyvtári környezetbe. Valér az autista fiú kezet fogott Levente Péterrel, aminek Péter nagyon örült. A foglalkozás a névjegykártyák kiosztásával kezdődött. Péter kiemelte a kártyák alapján a születésnaposokat de nemcsak a gyerekeket, hanem a nevelőket is felköszöntötte. A gyerekek már alig várták, hogy előadhassák verseiket, meséiket az ünnepelteknek. Péter énekelt, bábozott és mindenkit próbált bevonni a játékba. A foglalkozás végén eljátszotta a gyerekekkel a Répa mesét.
2010.11.10. Schlosser Katalin könyvtáros

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Negyedik foglalkozás: 2010. december 21. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 5 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin gyógypedagógus Levente Péter vendége

A zord időjárásra való tekintettel ismét mi látogattunk el a gyerekek iskolájába, ahol már feldíszített karácsonyfa, égő gyertyák és örömtől sugárzó arcocskák vártak minket. A levegőben finom karácsonyi illat terjengett, amely még meghittebbé varázsolta a légkört. Amíg Levente Péter készülődött, addig Demeter Lázár Katalin furulyával köszöntötte a gyerekeket, majd együtt énekelték a Kiskarácsony, nagykarácsony c. dalt. Nagyon tetszett nekik a furulya, mindenki énekelt, még azok is, akik sérülésük következtében nem tudnak beszélni. A gyönyörű dallam mindenkiből kikívánkozott. Nagyon megható volt ez a pillanat. Kérték, hogy még énekeljen és furulyázzon nekik Katalin. Megtanultak egy új népdalt is, a Fehér karácsonyt. Pillanatok alatt memorizálták a dallamot és a szöveget. Cserébe ők is énekeltek és verseltek közösen és egyedül is. Imádnak szerepelni, a középpontban lenni, és a két nagyszerű előadó lehetőséget is biztosított a számukra. Empátiájuk és emberszeretetük hagyta őket megnyílni és kibontakozni. A foglalkozás végén Levente Péter egy szép gesztussal búcsúzott, mindenkinek ajándékozott egy általa dedikált szép könyvet, melyet felesége Döbrentey Ildikó írt.
2010. december 21. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Ötödik foglalkozás: 2011. január12. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 14 fiatalja, 5 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin fejlesztőpedagógus Levente Péter

Az újévet a könyvtárunkban köszöntötték a gyerekek. Először visszaemlékeztek a karácsonyra, gyertyát gyújtottak és elénekelték az előző foglalkozáson megtanult dalt. Majd egy almát annyi felé vágott Levente Péter ahányan jelen voltak, és az összetartozás jelképeként együtt elfogyasztották. Ők valóban összetartanak és figyelnek egymásra. Heni például megetette a társát, aki nem tudott fogni. Nagyon megható volt ez a gondoskodás. Kedves volt az a jelenet is, amikor az egyik súlyosan sérült fiú sírva fakadt. Levente Péter rögtön bevonta a játékba, ő lett a jászolban síró kis Jézus. A kisfiú ezután megnyugodott. Játszottak még Ki kopog?, Kit esz meg a krokodil? c. játékot, melyekben lelkesen találták ki a különböző állatokat és mentették meg a társaikat az emberevő állattól.
Demeter Katalin egy újévi dalt hozott ajándékba, melyet nagy buzgalommal tanultak meg. Szívesen és örömmel játszották a szerepjátékokat, amelyet saját maguk találtak ki. Ez egy szárnyas póniról szólt, akit nem szeretnek a szülei. Játékukból kiderült, hogy bizony ezek a fiatalok tisztában vannak a másságukkal és ez nagyon érzékenyen érinti őket. Több törődést, szeretet igényelnének, mint amennyit kapnak. Észre sem vették az idő múlását, több mint másfél órán keresztül csak játszottak, kacagtak.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Hatodik foglalkozás: 2011. február 09. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 14 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus

A már ismert üdvözlés, az ajtó játék ismét nagy sikert aratott a gyerekek körében. Már előre mondták, hogy mit kell tennie Péter bátyónak. A Ki kopog? kitalálós játékban nagyokat kacagtak. Ezután megtörtént a szerepek kiosztása. Választottak királyt, királynőt és udvarmestert. Elképzelték, hogy a királyi udvarban vannak és bármit tettek a király engedélyét kérték, ill. neki ajánlották fel. Volt rögtönzött bábszínházuk is. Egy hosszú sál volt a paraván és Péter bátyó a kezével játszott el egy mesét. Nagyon élvezték. Ezután piacon vásároltak és a királyi párnak főztek ebédet. Mindenkinek volt szerepe. Örömmel mutatták meg a gyerekek magukkal hozott fényképeket a királyi párnak, ill. Levente Péternek. Szívesen meséltek a családjukról. A képnézegetést közös éneklés követte. Egy új dalt tanultak meg, amit el is játszottak. „Ki vagy te? És Ki vagyok én?" kiáltásoktól harsogott a könyvtár, s közben gyakorolták egymás nevét. Felszabadultan, vidáman játszottak, nagyon jól érezték magukat.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Hetedik foglalkozás: 2011. március 09. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 14 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin gyógypedagógus

Demeter Lázár Katalin furulya szóval köszöntötte a gyerekeket, akik nagy örömmel és várakozással érkeztek. Szívesen meséltek a farsangról, hozták a rajzaikat, amit a bálról készítettek. Ma a Kiskondás című magyar népmesét játszották el. Péter elmondta nekik, hogy mi lesz a feladatuk, megbeszélték, hogy ki mit fog tenni. Azért, hogy ne felejtsék el, kinek mi a szerepe, egy rajzlapra lerajzolta nekik. Mindenki részt vett a játékban. Volt, aki rózsa volt, galamb, kút, stb., még a tó mozgását is eljátszották. Nagyon élvezték a majd egy órás játékot.
A foglalkozás végén természetesen nem maradhatott el a tánc, és a kezek összeérintése a búcsúzenére, amit a gyerekek már egyenesen követelnek is. A nevelők visszajelzései alapján szinte minden nap emlegetik a könyvtárat, Péter bátyót, a zenét és a táncot. „Nagyon jó volt itt! Jó volt játszani! Szeretlek!" – ezekkel a szavakkal búcsúztak, és ez nekünk könyvtárosoknak is szól. Mindenki elégedetten és boldogan távozott.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Nyolcadik foglalkozás: 2011.április 06. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 15 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin gyógypedagógus

Döbrentey Ildikó: A nagyhangú kakaska című meséjét játszották el. Bemelegítésként Katalin egy kakasos dalt tanított meg a gyerekeknek, majd utána Péter kiválasztotta a főszereplőt. Minden jelenlevőnek kellett kukorékolnia, s akinek a legjobban ment, az lett a kakaska. Jókat derültek egymáson, kemény nyelvtörőnek számított a kukorékolás. Majd utána a mesében szereplő összes állat hangját utánozták. Nagyon tetszett nekik ez a játék, a végén ők maguk találtak ki különböző állatokat, akit utánozni akartak. A baromfiudvarból egész állatkert kerekedett. Jó hangulatban, vidáman telt el az idő, elégedetten boldogan távoztak.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Kilencedik foglalkozás: 2011. május 11. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 17 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus

Ezen a foglalkozáson Levente Péter születésnapját ünnepelték meg a gyerekek. Valér egy dallal köszöntötte, a refrént pedig már együtt zengték. Saját maguk készítette szebbnél szebb virággal kedveskedtek Péter bátyónak. Volt köztük árvácska, kerti boglárka, harangvirág, szarkaláb. Mindegyiknek elmondták a nevét és a jellemzőit. Péter nagyon meghatódott, és viszonzásul mesekönyvet és lemezt ajándékozott a csoportnak. Természetesen most sem maradhatott el a tánc, a gyerekek már ki követelik maguknak. Volt még szerepjáték, melyben egy orvosi rendelővé változott át a könyvtár, ahol beteg állatokat gyógyítottak a szereplők.
Mindenki nagyon jól érezte magát, boldogan és vidáman távoztak.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizedik foglalkozás: 2011. június 08. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 14 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus

A tanév utolsó foglalkozásán komoly kérdések merültek fel. Az egyik nevelő anyukájának halála kapcsán a pokolról és a mennyországról beszélgetett Péter a fiatalokkal. Kiderült, hogy egyik fiú imádkozni is szokott, és most elmondott egyet a többieknek. Ez alkalommal több hiányzó is volt, így szerepjáték formájában helyettesítették őket. Eljátszották jellemző viselkedésüket, tulajdonságukat. Majd Illyés Gyula A kisgömböc című meséjével ismerkedtek meg a gyerekek. Az egyik szépen olvasó társuk mesélte el nekik, a többiek meg együtt számolták, hogy hány embert nyelt le a kis gömböc. A foglalkozás végén jó nyaralást, pihenést, sok fagyit kívántak egymásnak és Péternek is a gyerekek.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizenegyedik foglalkozás: 2011. szeptember 21. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 4 nevelő, gyógypedagógus

A viszontlátás örömével kezdődött a tanév első foglalkozása. A gyerekek nagyon várták, hogy a könyvtárba jöjjenek. Hangjátékkal elsorolták a hét napjait és a szerdát, amely a foglalkozás napja, szinte kiabálva zengték. Nagyon tetszett nekik. Változás is történt a kis életükbe, a nyár folyamán megszűnt az iskola, ahova a gyerekek jártak, így pár tanuló most messzebbről érkezik hozzánk. Vendégünk is volt, Jakab István református lelkész személyében. Megbeszélték a templom, a lelkipásztor szó fogalmát. Milyen a mennyországi pillanat? – erre a kérdésre Zsolti, aki egyébként nagyon nehezen beszél, azt mondta, hogy az itt van. Tehát nagyon jól érzi itt magát. Zsolti egyébként most többször is közbe szólt, aktívan részt vett a foglalkozáson. Megünnepelték a születésnapokat, ajándékokkal kedveskedtek egymásnak. Péter elmesélte nekik az Aranyszőrű bárány című mesét, röviden el is játszották.
Tatabánya, 2011. szeptember 22.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizenkettedik foglalkozás: 2011. október 12. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 4 nevelő, gyógypedagógus

Az idő nagy része a születésnapok megünneplésével telt el. A gyerekek köszöntötték egymást rajzokkal, versekkel, mesékkel. Egy kis dalt is tanultak, amelyet közösen énekeltek el. Nagyon tetszett nekik, hogy Fecó, aki csak annyit tud mondani, „da" , ő is mindig közbeszólt és köszöntötte a társait, hogy Pétert idézzem, „oroszul". Beszélgettek a családról, családi szerepjátékot játszottak, hangsúlyozta, hogy ezzel már előkészíti a karácsonyt, a szeretet, a család ünnepét. Játszottak még különböző szerepjátékokat, boltost, orvosost. Mindenki aktívan részt vett a játékokban, jókat nevettek, kacagtak.
Tatabánya, 2011. október 12.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizenharmadik foglalkozás: 2011. november 09. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: 16 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 4 nevelő, gyógypedagógus

Megünnepelték a születésnapokat, énekeltek, verset mondtak egymásnak. Majd beszélgettek a Mikulásról, az ünnepekről és a családról. Megtanulták Gryllus Vilmos Nótás Mikulás című dalát. Nagyon tetszett a gyerekeknek, boldogan énekeltek és végül meghallgatták Döbrentey Ildikó Picinke és a Mikulás című meséjét.
Tatabánya, 2011. november 09. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizennegyedik foglalkozás: 2011. december 14. 9:45-11:45-ig
A foglalkozás helyszíne: Szent József Napközi Otthon és Foglalkoztató
Résztvevők: 27 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 6 nevelő, gyógypedagógus

A foglalkozásra a Szent József Napközi Otthonban került sor, mivel az útfelbontások miatt nehéz volt megközelíteni a könyvtárat. A fiatalok büszkén mutatták be az „otthonukat", nagyon örültek a látogatóknak. Levente Péterrel vendég is érkezett, elhozta magával a másfél éven keresztül emlegetett feleségét, Döbrentey Ildikót is. A foglalkozás a karácsony ünneplésével telt. A gyerekek egy kis műsort adtak elő, és ajándékokkal köszönték meg Levente Péternek ezt a szép másfél évet, a sok törődést, figyelmet és boldog perceket. Ildikó pedig megajándékozta őket egy új, az első karácsonyról szóló meséjével, melyet egy szép kis könyv formájában haza is vihettek. Mindenki reméli, hogy ez a kapcsolat a pályázat lezárulásával nem ér véget, s a közeljövőben is találkozunk majd a gyerekekkel és Péter bátyóval.
Tatabánya, 2011. december 14. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

Elképzelték, hogy a királyi udvarban vannak és bármit tettek a király
engedélyét kérték, ill. neki ajánlották fel. Volt rögtönzött bábszínházuk is. Egy hosszú sál volt a paraván és Péter bátyó a kezével játszott el egy mesét. Nagyon élvezték. Ezután piacon vásároltak és a királyi párnak főztek ebédet. Mindenkinek volt szerepe. Örömmel mutatták meg a gyerekek magukkal hozott fényképeket a királyi párnak ill. Levente Péternek. Szívesen meséltek a családjukról. A képnézegetést közös éneklés követte. Egy új dalt tanultak meg, amit el is játszottak. „Ki vagy te? És Ki vagyok én?" kiáltásoktól harsogott a könyvtár, s közben gyakorolták egymás nevét. Felszabadultan, vidáman játszottak, nagyon jól ére zték magukat.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Hetedik foglalkozás: 2011. március 09.
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 14 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin fejlesztőpedagógus

Demeter Lázár Katalin furulyaszóval köszöntötte a gyerekeket, akik nagy örömmel és várakozással érkeztek. Szívesen meséltek a farsangról, hozták a rajzaikat, amit a bálról készítettek. Ma a Kiskondás című magyar népmesét játszották el. Péter elmondta nekik, hogy mi lesz a feladatuk, megbeszélték, hogy ki mit fog tenni. Azért, hogy ne felejtsék el, kinek mi a szerepe, egy rajzlapra lerajzolta nekik. Mindenki részt vett a játékban. Volt, aki rózsa volt, galamb, kút, stb., még a tó mozgását is eljátszották. Nagyon élvezték a majd egy órás játékot. A foglalkozás végén természetesen nem maradhatott el a tánc, és a kezek összeérintése a búcsúzenére, amit a gyerekek már egyenesen követelnek is. A nevelők visszajelzései alapján szinte minden nap emlegetik a könyvtárat, Péter bátyót, a zenét és a táncot. „Nagyon jó volt itt! Jó volt játszani! Szeretlek!" – ezekkel a szavakkal búcsúztak, és ez nekünk könyvtárosoknak is szól. Mindenki elégedetten és boldogan távozott.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Nyolcadik foglalkozás: 2011.április 06.
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 15 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin gyógypedagógus

Döbrentey Ildikó: A nagyhangú kakaska című meséjét játszották el. Bemelegítésként Katalin egy kakasos dalt tanított meg a gyerekeknek, majd utána Péter kiválasztotta a főszereplőt. Minden jelenlevőnek kellett kukorékolnia, s akinek a legjobban ment, az lett a kakaska. Jókat derültek egymáson, kemény nyelvtörőnek számított a kukorékolás. Majd utána a mesében szereplő összes állat hangját utánozták. Nagyon tetszett nekik ez a játék, a végén ők maguk találtak ki különböző állatokat, akit utánozni akartak. A baromfiudvarból egész állatkert kerekedett. Jó hangulatban, vidáman telt el az idő, elégedetten boldogan távoztak.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Kilencedik foglalkozás: 2011. május 11.
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 17 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus

Ezen a foglalkozáson Levente Péter születésnapját ünnepelték meg a gyerekek. Valér egy dallal köszöntötte, a refrént pedig már együtt zengték. Saját maguk készítette szebbnél szebb virággal kedveskedtek Péter bátyónak. Volt köztük árvácska, kerti boglárka, harangvirág, szarkaláb. Mindegyiknek elmondták a nevét és a jellemzőit. Péter nagyon meghatódott, és viszonzásul mesekönyvet és lemezt ajándékozott a csoportnak. Természetesen most sem maradhatott el a tánc, a gyerekek már kikövetelik maguknak. Volt még szerepjáték, melyben egy orvosi rendelővé változott át a könyvtár, ahol beteg állatokat gyógyítottak a szereplők.
Mindenki nagyon jól érezte magát, boldogan és vidáman távoztak.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizedik foglalkozás: 2011. június 08.
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 14 fiatalja, 6 nevelő, gyógypedagógus

A tanév utolsó foglalkozásán komoly kérdések merültek fel. Az egyik nevelő anyukájának halála kapcsán a pokolról és a mennyországról beszélgetett Péter a fiatalokkal. Kiderült, hogy egyik fiú imádkozni is szokott, és most elmondott egyet a többieknek. Ez alkalommal több hiányzó is volt, így szerepjáték formájában helyettesítették őket. Eljátszották jellemző viselkedésüket, tulajdonságukat. Majd Illyés Gyula A kisgömböc című meséjével ismerkedtek meg a gyerekek. Az egyik szépen olvasó társuk mesélte el nekik, a többiek meg együtt számolták, hogy hány embert nyelt le a kis gömböc. A foglalkozás végén jó nyaralást, pihenést, sok fagyit kívántak egymásnak és Péternek is a gyerekek.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizenegyedik foglalkozás: 2011. szeptember 21.
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 4 nevelő, gyógypedagógus

A viszontlátás örömével kezdődött a tanév első foglalkozása. A gyerekek nagyon várták, hogy a könyvtárba jöjjenek. Hangjátékkal elsorolták a hét napjait és a szerdát, amely a foglalkozás napja, szinte kiabálva zengték. Nagyon tetszett nekik. Változás is történt a kis életükbe, a nyár folyamán megszűnt az iskola, ahova a gyerekek jártak, így pár tanuló most messzebbről érkezik hozzánk. Vendégünk is volt, Jakab István református lelkész személyében.
Megbeszélték a templom, a lelkipásztor szó fogalmát. Milyen a mennyországi pillanat? – erre a kérdésre Zsolti, aki egyébként nagyon nehezen beszél, azt mondta, hogy az itt van. Tehát nagyon jól érzi itt magát. Zsolti egyébként most többször is közbe szólt, aktívan részt vett a foglalkozáson. Megünnepelték a születésnapokat, ajándékokkal kedveskedtek egymásnak.
Péter elmesélte nekik az Aranyszőrű bárány című mesét, röviden el is játszották.
Tatabánya, 2011. szeptember 22.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizenkettedik foglalkozás: 2011. október 12.
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 4 nevelő, gyógypedagógus

Az idő nagy része a születésnapok megünneplésével telt el. A gyerekek köszöntötték egymást rajzokkal, versekkel, mesékkel. Egy kis dalt is tanultak, amelyet közösen énekeltek el. Nagyon tetszett nekik, hogy Fecó, aki csak annyit tud mondani, „da" , ő is mindig közbeszólt és köszöntötte a társait, hogy Pétert idézzem, „oroszul". Beszélgettek a családról, családi szerepjátékot játszottak, hangsúlyozta, hogy ezzel már előkészíti a karácsonyt, a szeretet, a család ünnepét. Játszottak még különböző szerepjátékokat, boltost, orvosost. Mindenki aktívan részt vett a játékokban, jókat nevettek, kacagtak.
Tatabánya, 2011. október 12.

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizenharmadik foglalkozás: 2011. november 09.
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: 16 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 4 nevelő, gyógypedagógus
Megünnepelték a születésnapokat, énekeltek, verset mondtak egymásnak. Majd beszélgettek a Mikulásról, az ünnepekről és a családról. Megtanulták Gryllus Vilmos Nótás Mikulás című dalát. Nagyon tetszett a gyerekeknek, boldogan énekeltek és végül meghallgatták Döbrentey Ildikó Picinke és a Mikulás című meséjét.
Tatabánya, 2011. november 09. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Tizennegyedik foglalkozás: 2011. december 14.
A foglalkozás helyszíne: Szent József Napközi Otthon és Foglalkoztató
Résztvevők: 27 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 6 nevelő, gyógypedagógus.

A foglalkozásra a Szent József Napközi Otthonban került sor, mivel az útfelbontások miatt nehéz volt megközelíteni a könyvtárat. A fiatalok büszkén mutatták be az „otthonukat", nagyon örültek a látogatóknak. Levente Péterrel vendég is érkezett, elhozta magával a másfél éven keresztül emlegetett feleségét, Döbrentey Ildikót is. A foglalkozás a karácsony ünneplésével telt. A gyerekek egy kis műsort adtak elő, és ajándékokkal köszönték meg Levente Péternek ezt a szép másfél évet, a sok törődést, figyelmet és boldog perceket. Ildikó pedig megajándékozta őket egy új, az első karácsonyról szóló meséjével, melyet egy szép kis könyv formájában haza is vihettek. Mindenki reméli, hogy ez a kapcsolat a pályázat lezárulásával nem ér véget, s a közeljövőben is találkozunk majd a gyerekekkel és Péter bátyóval.
Tatabánya, 2011. december 14. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese gyógyító ereje (sérült gyermekeknek) Levente Péter
Első foglalkozás: 2010. szeptember 15.
Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Középsúlyos értelmi sérült, súlyosan sérült, illetve halmozottan sérült, 17 különböző életkorú fiatal

A gyerekek egy része már rendszeres könyvtárlátogató. Most jöttek velük újak, felnőtt fiatalok is a napközi otthonból. Izgatottan, örömmel várták Levente Pétert, többségük már találkozott vele korábban is itt, a megyei könyvtárban. Akkor is nagy sikert aratott és emlékeztek rá. Most is elkápráztatta őket. Játékosan megismerkedtek egymással, gyakorolták a napszakoknak megfelelő köszönést, a megszólítást, mesélt a családjáról, zenélt, énekelt, szerepjátékot játszottak. Rengeteget improvizált. A gyerekeket megszólította, mindenkihez volt egy kedves szava, egyformán figyelt a jelenlevőkre. Éreztette velük, hogy ő tiszteli, szereti őket, nem törődik a másságukkal, örül annak, hogy játszhat nekik. Feladatot is kaptak a következő alkalomra, a születésnapot ünneplő társaikat kell egy kis ajándékkal meglepniük.
Nagyon vidám hangulatban, gyorsan elröppent az egy óra.
Tatabánya, 2010. szeptember 15. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Második foglalkozás: 2010. október 06.
A foglalkozás helyszíne: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat
Résztvevők: 17 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 7 nevelő, gyógypedagógus

Az esős időjárás miatt az iskolában került sor a foglalkozásra. A gyerekek nagy szeretettel várták Levente Pétert. Boldogok voltak, hogy megmutathatják kis birodalmukat, ahol tanulnak. Előzőleg azt a feladatot kapták, hogy a születésnapot ünneplő társaikat lepjék meg valamilyen maguk készített ajándékkal. A foglalkozás elején kis névjegykártyákat készítettünk, amire ráírtuk azt is, hogy ki mikor született. Levente Péter pedig egy kis szívecskét rajzolt azoknak, akik ebben a hónapban születtek. Mindenki szerepelt, aktívan részt vett a foglalkozáson. Verset mondtak, mesét olvastak, táncoltak egymásnak. Önfeledt, vidám hangulatban telt el az egy óra, még Valér az autista fiú is mosolygott, szinte megnyílt az előző alkalomhoz képest.
Tatabánya, 2010. október 08. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Harmadik foglalkozás: 2010. 11. 10.
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 6 nevelő, gyógypedagógus, Levente Péter vendége Demeter Lázár Katalin gyógypedagógus

Ismét a könyvtárban tartottuk a foglalkozást. A gyerekek vidáman érkeztek a megszokott könyvtári környezetbe. Valér az autista fiú kezet fogott Levente Péterrel, aminek Péter nagyon örült. A foglalkozás a névjegykártyák kiosztásával kezdődött. Péter kiemelte a kártyák alapján a születésnaposokat de nemcsak a gyerekeket, hanem a nevelőket is felköszöntötte. A gyerekek már alig várták, hogy előadhassák verseiket, meséiket az ünnepelteknek. Péter énekelt, bábozott és mindenkit próbált bevonni a játékba. A foglalkozás végén eljátszotta a gyerekekkel a Répa mesét.
2010.11.10. Schlosser Katalin könyvtáros

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Negyedik foglalkozás: 2010. december 21.
A foglalkozás helyszíne: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat
Résztvevők: 14 középsúlyos értelmi sérült, illetve halmozottan sérült fiatal, és 5 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin gyógypedagógus Levente Péter vendége

A zord időjárásra való tekintettel ismét mi látogattunk el a gyerekek iskolájába, ahol már feldíszített karácsonyfa, égő gyertyák és örömtől sugárzó arcocskák vártak minket. A levegőben finom karácsonyi illat terjengett, amely még meghittebbé varázsolta a légkört. Amíg Levente Péter készülődött, addig Demeter Lázár Katalin furulyával köszöntötte a gyerekeket, majd együtt énekelték a Kiskarácsony, nagykarácsony c. dalt. Nagyon tetszett nekik a furulya, mindenki énekelt, még azok is, akik sérülésük következtében nem tudnak beszélni. A gyönyörű dallam mindenkiből kikívánkozott. Nagyon megható volt ez a pillanat.
Kérték, hogy még énekeljen és furulyázzon nekik Katalin. Megtanultak egy új népdalt is, a Fehér karácsonyt. Pillanatok alatt memorizálták a dallamot és a szöveget. Cserébe ők is énekeltek és verseltek közösen és egyedül is. Imádnak szerepelni, a középpontban lenni, és a két nagyszerű előadó lehetőséget is biztosított a számukra. Empátiájuk és emberszeretetük hagyta őket megnyílni és kibontakozni. A foglalkozás végén Levente Péter egy szép gesztussal búcsúzott, mindenkinek ajándékozott egy általa dedikált szép könyvet, melyet felesége Döbrentey Ildikó írt.
2010. december 21. Szerencsi Edina gyermekkönyvtáros

*
A mese gyógyító ereje Levente Péterrel
Ötödik foglalkozás: 2011. január12.
A foglalkozás helyszíne: József Attila Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára
Résztvevők: Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai, Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat 14 fiatalja, 5 nevelő, gyógypedagógus, Demeter Lázár Katalin gyógypedagógus Levente Péter vendége

Az újévet a könyvtárunkban köszöntötték a gyerekek. Először visszaemlékeztek a karácsonyra, gyertyát gyújtottak és elénekelték az előző foglalkozáson megtanult dalt. Majd egy almát annyi felé vágott Levente Péter ahányan jelen voltak, és az összetartozás jelképeként együtt elfogyasztották. Ők valóban összetartanak és figyelnek egymásra. Heni például megetette a társát, aki nem tudott fogni. Nagyon megható volt ez a gondoskodás.
Kedves volt az a jelenet is, amikor az egyik súlyosan sérült fiú sírva fakadt. Levente Péter rögtön bevonta a játékba, ő lett a jászolban síró kis Jézus. A kisfiú ezután megnyugodott. Játszottak még Ki kopog?, Kit esz meg a krokodil? c. játékot, melyekben lelkesen találták ki a különböző állatokat és mentették meg a társaikat az emberek.